onsdag, november 25, 2009

Ein enklare kvardag


Foto: deilige såper og kremar frå Savon de Marseille i vinduskarmen på badet.

Uansett kor mykje eg nyt heimetilværelsen med stulling og stelling av hus, heim, mann og barn, så fører kvar dag som går meg nærare permisjonsslutt. Simon er over 5 månadar allereie. Går dei neste fem månadane like fort, så er eg tilbake i full sving på jobben før eg veit ordet av det. Eg ute i veldig god tid, men likevel går eg stadig og tenker på ting som kan gjere det enklare den dagen eg er ute i 100% stilling igjen.


Første bud er å kjøpe oss tørketrommel. Eg trur me må vere den einaste småbarnsfamilie på 5 som ikkje har tørketrommel(?). Gubbevaremegvel kor mykje tid eg brukar på å henge opp, ta ned, brette saman og legge på plass klær. Med tørketrommel forkortar eg dette leddet betrakteleg. Det er ingen spesiell grunn til at me ikkje har kjøpt oss tørketrommel før altså, bortsett frå at slike ting er gørr kjedeleg å bruke pengar på. Gu' så eg gler meg til å sleppe ha vingestativa ståande i stova :)

Foto: Skål med skjell og steinar frå Sinaiørkenen står på badet


Andre ting som gjer kvardagen enklare for oss er:
* storinnkjøp av varer ein gong i veka (helst på kveldstid etter at ungane er i seng)
* Handleliste hengjande på kjøkkenet. Etter kvart som me går tom for ting, fører me dette opp på lista og slik vert innkjøpsrunden effektiv.
* Legge fram klær og utstyr kvelden i forveien
* Sikkert mange fleire ting, men nå kom eg ikkje på fleire. He he, det er godt eg har ammetåke å skulde på.

Eg har tidlegare også snakka om å ansette nokon til å ta helgereingjeringa. Det virker SÅ herleg å kunne komme heim til strøkent hus. Heilt fantastisk må det vere rett og slett. Men dette er også ein ting som set litt langt inne å få gjort. Nå når eg er heime om dagane så svingar eg mopp og filler støtt og stadig, men til våren trur eg jammen eg skal realisere hushjelpdraumen min :)

Ellers må eg takke så masse for at så mange vil delta på konkurransen. Eg har tenkt å lage eit slags lite Status med litt mål og slikt i margen her, og kanskje skrive kven som til ei kvar tid er nærast premien. Det blir spennande å følgje med. Og så prøver eg å fortrengje panikken for at eg rett og slett skal klare å drepe heile Frk. Amaryllis. Det hadde tatt seg ut. He he. Arrangere konkurranse, for så å klare å øydelegge den i neste sekund.

Blir kjempeglad om du har gode tips for ein enklare kvardag for ei sliten (men blid) småbarnsmor. Synspunkt på kva tørketrommel som er grei å ha, og kva ein ikkje bør ha, takast også i mot med eit stort smil.

Ha ein strålande onsdag der ute.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Først må jeg bare si at det er en super blogg du har...du har gitt meg masse inspirasjon!!! Hver gang jeg ser en Ugle eller en Fluesopp,tenker jeg på "Den gode feen"! :)
Jeg klarer absolutt og forstå behovet for en tørketrommel...Vi er 2...meg å min datter på 4,tørketrommel'n er det tredje familimedlemmet!! Jeg pakker klar barnehagesekk,smører matpakke og legger fram klær som vi skal ha på oss kvelden i forveien..helt suverent så slipper jeg å stresse klokka 6 på morningen..og vi er to!
Handleliste henger herved på kjøleskapet,takk for god ide!
Ha en fin Onsdag :)
Hilsen "følger" Karin

Havets Datter sa...

Hei. Dere er nok ikke den eneste småbarnsfamilie på 5 uten tørketrommel ;) Vi har heldigvis et loft å tørke på, så vi slipper å ha de vakre vingestativene i stua! Men vi er jo selvsagt ikke spart for den kjedelige henge-opp-jobben :(
Jeg jobber bare 50% (+ litt ekstra i blant), men jammen er det ikke travelt nok! Jeg bruker også å finne fram klær og smøre matpakker om kvelden. Heldigvis er jeg ferdig såpass tidlig på jobb at jeg rekker å dra hjem å ordne middagen før jeg henter småtrollene i barnehagen :)
Huff, det er trist at hverdagen skal være så hektisk når man har små barn!! Man skulle fått full betaling for å være hjemme de 2 første årene - minst!

Nå skal vaskekosten og støvfilla fram her i gården! Ha en fin dag..

Karina

Cruzidull sa...

Det beste tipset jeg kan gi deg er virkelig å realisere drømmen om litt hjelp til helgevasken. Nesten så jeg skammer meg litt når jeg bare har én unge å holde styr på og endelig har realisert denne drømmen selv... (men hos oss er det mer styr å holde orden på mor enn på mann og barn, så det er absolutt verdt det...)

Uansett. Når det gjelder tørketrommel kan du selvfølgelig se på ting som energieffektivitet og kg-kapasitet osv i det uendelige. Det får du finne ut av selv hva som passer deg, men skal du ha vasketårn er det én ting du virkelig bør ha i bakhodet: Du bør sørge for at døren på trommelen svinger samme vei som døren på vaskemaskinen. ; ) Sparer deg for mange frustrasjoner når du står midt i vasken.

Sukkermamma sa...

Hei hei! Ikkje ofte eg skriv her inne, men eg bloggen din i reader'en min, så eg fyljger med! :) Masse inspirasjon, og så på eit slikt fint målføre da!

Vi har to ungar (6 og 4), og har aldri hatt tørketrommel. Eg saknar det, men har som du, tenkt at pengane må vi bruke på noko anna. Har også hatt plassmangel; vi brukte toppen av vaskemaskina som stellebord (med matte på da..). Eg har alle dei rutinane som du nevner over. Det som også har hjulpe oss er ein familieplanleggar, dvs. ein kalender som har ein rad for kvar veke og ei kolonne for kvart familiemedlem. Då greier vi stort sett å halde styr på kven som skal jobber overtid når, kven som har legetime, når jentetreffet var, om barnehagen skal ha bamsedag, når poden skal ha vaksine osv osv. Du finn dei hos bokhandelen, men ein kan jo også lage seg ei fin ei med A4-ark og fint mønsterpapir :)

Eg har også hatt stor nytte av å planlegge middagar for heile veka. Dersom ein lagar handleliste fredag kveld, før storhandelen på lørdag, kan ein skrive ned menyen og henge på kjøleskapet. Då kan ein også rekke å ta ut frosne kyllingfiletar dagen før, fordi ein veit kva som er til middag dagen etter :) Ein annan bonus er at ein får ein litt meir gjennomtenkt meny der ein kan få litt meir variert kost, f.eks meir fisk. Er så lett å berre plukke med seg den kjøttdeigen...

trine sa...

ta din største gryte og kok pastasaus til et helt regiment. supert på ris og til lasagne i tillegg til pasta. Lager min saus med mye gulrøtter,stangselleri og løk,slik "lurer" jeg ungene til å spise grønt-det ser jo bare rødt ut :)
Ha en fin dag
Trine

Anonym sa...

Tørketrommel med glattefunksjon gjør at jeg ikke trenger å stryke skjorter lenger, vi har en miele og er fornøyd med den.
Hannemor til 3

Anonym sa...

ukeplan som henger lett tilgjengelig! Og jeg har "lært" opp barna mine til å legge på plass klær og div i skapene sine selv, de liker jo å være til hjelp, og blir SÅ stolte når de får det til:)Eller så fikk jeg et råd av en dame en gang om ALDRI gå fra et rom uten at du tar med noe. Slik får jeg faktisk ryddet mye uten at jeg "rydder". Fungerer veldig bra iallefall når vi har to etager og må springe ganske mye opp og ned.
Lykke til!
Hilsen en stor fan:)
Berit

Anonym sa...

Hei hei!

Så herlig at det er flere som bruker tid til å klekke ut gode ideer for travle hverdager. Vi er en familie på 6, har fire jenter og i tillegg en hund. Jobber 100% begge to og da er det ikke hver dag som går som på skinner...

Tørketrommelen er et must her i huset skal vi ha plass til å bevege oss, men jeg bruker den bare til 60 grader pluss ting.

Noen tips:
- Lage opp ekstra middag på søndag slik at man kan ha rester på mandag

- Middags meny gjør også livet enklere syns jeg. Ikke stress med.. "hva skal vi ha til middag?" på vei hjem fra jobb.

- Tavler som man kan fylle inn hva alle i huset skal i påfølgende uke, slik havner ikke tannlegetimer, foreldre samtaler, foreninger osv. i glemmeboka.

- Gi barna små gjøremål gjennom uka som faktisk er med å avlaster litt

- Lage opp pastasalat på søndag slik at ungene får med seng en spennende og sunn lunsj utover uka

- Brødbakemaskin (har ikke selv, men venner skryter veldig av det)

- Stå opp litt tidligere enn man må for å rekke og sette seg ned med frokost ale sammen før man løper ut døra (vanskelig å gjennomføre, men er absolutt et av mine forsetter for neste år ;-))

- Fast vinduspuss en gang i måneden, annenhver måned

- Prøve å ha lille-lørdag en ettermiddag i uka. Hvor ingen unger eller voksne skal ut (iallefall ikke før etter leggetid). Ekstra god middag og ro til å snakke sammen og leke før klokka er 7 :-)

Gleder meg til å lese andre sine lure påfunn! Takk for en herlig blogg!

Anne den Greie sa...

God formiddag!

Takk for en koselig blogg! Selv går jeg hjemme for tien, og ruger. Jeg ruger på to stykker, så på nyåret blir vi også fem i familien. Kan ikke si at jeg ser frem til husarbeid og slike ting. Særlig klesvask er jo en utfordring! Vi har nyss investert i både ny vaskemaskin og tørketrommel, og jeg ser på dem som en gudegave til oss selv! På en vips økte vi vaske og tørkekapasiteten betraktlig!

Ellers har jeg et godt tips for travle hverdager! Meny! Lag - gjerne sammen med barna - en fem-ukers-meny! Dermed kan du planlegge alle innkjøp i god tid. Vi har praktisert det i perioder av året, og alt stresset med "hva-skal-vi-ha-til-middag-i-dag" ble borte! Hvis vi ikke har femukers, blir det en "enukerskupong"! Vi oppdaget at det ble både sunnere og enklere å lage god mat!

Ang husmorvikar (som er et mye bedre ord enn vaskehjelp) støtter jeg deg! Er på jakt etter en som kan gjøre det her hjemme også etterhvert! Selv synes jeg det er vanskelig å finne "den rette".

Jaja, nok skvalder herfra!

Klem fra en av de faste følgerne fra Bergen..

Anne

Anonym sa...

jeg skal vel ikke si noe jeg da - jeg som går hjemme. UTTROLIG hva folk får til - selv med 100% jobb. MEN i Norge hadde jeg nok jobbet ja!!! Jeg har bygd hus med massevis av tørkeplass under tak - ute - så tørketrommelen er bare til krise tilstander - som nå da et av tørkestativene mine er ute av fungsjon - så jeg kjører sengetøy og håndkler i tørketrommelen - eller er jeg redd for klærne og tør ikke helt bruke tørketrommelen. Dessuten er det vaske klær ta ut og brette som er fryktelig kjedelig og kan bli utsatt i det uendelige her og da hoper det seg fort opp - før hadde jeg ikke vaskemaskin og da ble sofaen brukt mye og der lå det et berg og så dro jeg ut klærne til guttungen - og det var da jeg hadde bare en... Har blitt veldig mye flinkere til å rydde hele tiden, hver dag og sørge for at man alltid tar med seg ting når man går til og fra og forbi - det hjelper veldig - OG et ryddig hjem ser mye renere ut - selv om dog ikke hybelkaninene ser renere ut av den grunn... Ja og så ikke tro man kan få gjordt alle prosjekter man så gjerne ville ha gjordt. JEG som er hjememværende klarer ikke å være super mom - 7 slag til jul og gjøre masse prosjekter med ungene og ha strøkent hus støtt - tror kanksje mannen min også begynner å innse det nå - MEN han har som regel ei blid kjærring - og det må være viktigst!!!!
Mamma kjørte streng mnds plan i matlaginga - så der ble det handla inn når det var billig (dette var harde 70 tallet;-) og sånn viste pappa alltid hva han skulle alge til middag - JEG kjeder meg med matplan jeg - ukeshandling er veldig kjekt - MEN jeg må huske å ha med meg handle lappen!!!
Generelt, kjøpe slike støv og hybelkanin briller og prøve å sette ungene først og ikke husarbeidet - æææ kanskje en slik automatisk støvsuger!!!

Camilla sa...

Signerer middagsplan! Her tar mor storhandel kvar torsdag på veg heim frå jobb (greit med fleksitid...)

Ei korg utanfor badet der alle legg skittentøyet sitt om kveld/morgon, slik at det er lett å ta det med ned på vaskerommet.

Fleire skittentøyskorger (f. eks Sortera frå IKEA), vi har ei til kokvask (handkle, klutar), ei til ull/finvask, ei til lyse klede og ei til mørke klede. Dette gjer det lettare å sjå kva slags vask som står for tur.

Tone sa...

Først må jeg jo bare si at jeg syns det er godt å se/høre at det er flere enn meg som har tørkestativet i stueområdet! Hahaha:) Det er så irriterende og jeg burde nok helt sikkert gått til innkjøp av tørketrommel selv. Det beste jeg har gjort for å strukturere hverdagen er rett og slett å lage hele kontorveggen til en månedskalender (http://www.lycheli.com/2009/10/office.html) Her henger jeg opp regninger dagen de forfaller, arrangementer dagen det er, fargerike lapper for husvask etc. Det er oversiktelig og faktisk ganske dekorativt, enda jeg har til gode å gjøre meg helt ferdig styling-messig :)

Lykke til med hverdagsplanleggingen, jeg har en følelse av det kommer til å løpe av seg selv ganske fort og at du vil ha "full" kontroll ;) Nyt permisjonstiden enn så lenge!!!

Klem Lycheli

marie sa...

Mitt beste tips er middagslister og ukeshandling. Vi ukeshandler hver torsdag og vasker huset torsdag og på den måten utvider vi helga. Da slipper man nemlig å komme hjem til arbeid om fredagen, men kommer hjem til helgereint hus og fullt kjøleskap.

For oss fungerte ikke vaskehjelp. Det ble for mye styr i forkant, og vi fikk ingen som kunne vaske torsdag.

Noralill sa...

Eg ser du har fått maange gode råd allereide! Eg må berre føye meg på lista..me er fem og har ikkje tørketrommel...det går jo akkurat. Men eg er ganske lei stativet som tek plass...

Etter min permisjon var slutt (for lenge sidan, kjennes det ut som iallefall..) så hadde me faktisk "øvd oss litt" på å handle ei gong i veka. Det er noko som tek litt tid og trening...haha..Men no kjennes det heilt supert å berre hente i barnehagen og køyre rett forbi butikken, i vel forvissing om at eg har alt eg treng til minst 5 middager i hus!

Eg trur jammen me sparar nokre kroner på det òg...

Men enn så lenge; kos deg!

Jannicke sa...

...vaskehjelp i huset er en god ide!! Veldig deilig, og veldig vanedannende :o), haha...

Over 100 er påmeldt på konkurransen ser jeg,
hjelpemeg!!
Dette blir spennende :o)

Ha en suuuper dag :o)

Klem J.

Nina sa...

Hei, hei:-)

Igjen, super blogg:-)

Jeg er selv 3 barnsmor, og noen av våre tips for å få en lettere hverdag er som følger;

. Lager som oftest dobbel middag på søndag, slik at vi har middag klar til mandagen.

. De eldste barna har fast plikt å kaste søppelet ut i dunkene.

. Alle legger sine hauger med klær inn i sine skap.

. Nå er og min eldstemann snart 13 år, så jeg kan kreve litt mer av han. Så han både støvsuger ukentlig, vasker trappen og passer minstejenta på 2 år et par dager i uka ved behov.

. Ellers har vi både meny, handler 1 gang i uka og tørketrommel.

Ha en fortsatt flott uke.

Klemmer fra bloggløse Nina i Stv

Tove sa...

Jeg er så utrolig imponert over alt du får til med tre små, fine barn. Du er superhusmor for meg!

Jeg har to små og er også hjemme i permisjon, er 1 mnd foran deg :)

Før vi fikk størstejenta vår fikk vi en kombimaskin med både vask og tørk i ett. Vi hadde lite tørkeplass, så gaven var godt ment. Men den er ELENDIG! Du må for all del ikke kjøpe en kombimaskin, uansett hvor praktisk det er å spare plass og slippe å flytte klærne.
Den vasker ikke klærne ordentlig reint. Og når jeg bruker tørketrommelen så blir klærne utrolig krøllete. Så det var et ikke-tips!

Andre husmortips har jeg dessverre ikke - støtter meg til dine og de du har fått inn. Men jeg har en klesvaskeglad mamma i nærheten - det kan anbefales!

Minmill sa...

Jeg skjønner ikke hvordan du har klart deg uten tørketrommel så lenge. Det var det første vi kjøpte da vi fikk barn. Bodyer, sengetøy, håndklær, sokker og truser går rett inn det. Og håndklærene blir såååå myke og gode når de er tromlet.

Vi bor i et hus uten uttak til tørketrommel, så vi kjøpte en kondens tørketrommel. Dvs. at vannet og støvet lagres i maskinen, og må tas ut etterhvert. Ikke noe problem for meg iallefall.

Storinnkjøp en gang i uken høres lurt ut, det gjør vi også. Jeg hater å gå på butikken på vei hjem fra jobb, sliten som jeg er ved dagens slutt.

Jeg kommer ikke på noen flere gode tips enn de du har her. Kan bare anbefale dere om å dele oppgavene dere imellom og være flink til å få barna til å gjøre litt når de blir store nok.

Hos oss er det jeg som tar tøyvask og bretting, men mannen legger tøy i skap. Mannen har ansvar for oppvaskmaskinen, sette inn og rydde ut, vaske gryter etter middag. Han støvsuger gulv, og jeg tørker støv og vasker bad. Det er rettferdig å dele hvis begge er i full jobb.

Klem Minmill

Unknown sa...

Hei! Fint innlegg..og så sant så sant.. Tiden går altfor fort. Selv har jeg snart gått hjemme i 10 mnd, men det føles som 4mnd! Føler jeg har det veldig travelt..men vet egentlig ikke hva tiden går med til, bortsett fra mat,klær hus og barn :) Skal få det virkelig travelt når permisjonen er over etter jul.

Ang TØRKETROMMEL vil jeg anbefale deg å kjøpe en som tar 7 kg klær. Vaskemaskinen vår tar mindre klær, men jeg pleier å vaske 2 maskiner rett etter hverandre, og så får jeg plass til 1 og 1/2 vask i trommelen. (alltid noe som ikke kan tromles) Ikke sikkert det er mer effektivt enn noe annet..men jeg føler hvertfall det hehe..

Ellers anbefaler jeg middagsmeny og sett den gjerne opp slik at du kan bruke noe av de samme ingrediensene eller rester flere dager :)
Noe av middagsforberedelsene kan gjøres kvelden før. F.eks: steke kjøttdeig, skjære opp grønnsaker, lage saus.. da blir det mindre å gjøre når dere kommer sliten og sulten hjem fra jobb.

Fikk et tips fra tv programmet "SKOGHEIMS", om å skrive handlelisten systematisk etter hvor matvarene ligger i butikken. Sparer MYE tid på å bare gå en runde i butikken istedet for hit og dit og fram og tilbake :)

RYDDING: Få småtrollene til å hjelpe til! 4 åringen min rydder rommet selv, og får ukelønn! Stor stas her i heimen! Ellers elsker han å få hjelpe til på kjøkkenet og støvsuge. La de bestemme selv hvor mye de "orker", så blir det gøy. Ikke krev for mye.

ojoj..dette ble en lang kommentar! Sånn er det når du skriver så bra om ting man kjenner seg igjen i :)

Super blogg du har forresten! Jeg er trofast leser!

mirmir sa...

Neste gang vi skal ha ny tørketrommel skal den ha en timer funksjon, slik at vi kan sette den til å være ferdig om morgenen når vi står opp.
Om du tar ut klær fra trommelen med en gang den der ferdig hindrer du at de blir så krøllete, samtidig er det ekstra godt og varmt på badet om morgenen.

Synes forøvrig du har en knallbra blogg, har vært fast følger i mange år ;)

Anonym sa...

hei den gode fe!

jeg er en trofat leser på din blogg.. har ikke blogg selv, men elsker å få inspirasjon og tips på andre sine blogger, og din blogg er en jeg har sansen for.

jeg bare lurer på hvor du har kjøpt de såpene du har på badet?? leter etter sånne, men får ikke tak i de.. kan de handles på nett??

klem ingvild

Christine sa...

jeg tror jeg er den eneste i hele verden som har hatt vaskehjelp men som ikke savner det *fnis*

veldig deilig å komme hjem til nyvasket leilighet altså, men nå har det seg sånn at jeg er kresen når det gjelder måten ting blir gjort på, så jeg var ikke helt fornøyd med vaskehjelpen jeg hadde.. man skjønner fort at dette er noe dem gjør på "samlebånd" og for meg var ikke det godt nok.. jeg er nok litt perfeksjonist og vil ha det ordentlig ;)

Strikkelise sa...

Jeg savner å ha vaskehjelp. Litt. Men med vår vaskehjelp ble det litt mye styr etter hvert, vanskelig med tidspunkter osv. For oss var det viktig at vaskehjelpen kom når det ikke var noen hjemme, og at hun kom til faste tider. Det var også noe med at måten ting gjøres på er ulik fra person til person, og vi var ikke helt "enige" der. Vaskehjelp må jo til syvende og sist føles som en avlastning for at det skal være verdt det. Men du verden så fantastisk å komme hjem til et ryddig og "blåst" hus! Vaskehjelp er også disiplinerende for en rotete familie (snakker av erfaring), for det må jo ryddes før det vaskes.

Tar med meg tips om storhandel fra mange over her, jeg haaaaaaater å handle, og særlig rett fra jobb, så vi får vel innse at bedre planlegging er tingen.

Vi møtte smertegrensen mht tørketrommel da vi hadde to bleiebarn i barnehage som gikk gjennom opptil tre-fire antrekk om dagen. Vi har aldri sett oss tilbake. :)

Det jeg syns jeg lærer mer og mer om, er at man kan tilpasse forbruket og livsstilen sin slik at det ikke trengs så mye vedlikehold. Vi velger mer tøy som kan tørkes i trommel, og nesten ikke tøy som skal strykes. Vi velger færre varer som det blir mye søppel og mye rydding av. Vi har mindre ting og tang stående fremme som må støvtørkes osv.
Men det klippes og limes og rotes noe forferdelig med hobbysaker, for det blir vi glade av.
Det gjelder å prioritere hva man skal bruke tid på.

Lenemor sa...

Hei!
Syns eg kjenner deg no for eg les alltid bloggen din <3
Du er superflink!! Ser så koselig ut hos deg, og eg ser at du er veldig glad i familien din <3

Eg ventar barn nr 4 no, og jobbar 100 %.... Det betyr ein heil del arbeid..lekser og husarbeid.
Men som du, så tenkte eg at her må det gjerast noko....
1.Tørketrommel er på plass og det er heilt fantastisk. Eg brukar den mest til sengetøy og handkle.

2 Vaskedame kjem kvar onsdag. Heilt ubeskrivelig fantastisk!!! Eg vaskar nok litt likevel, men får gjort det meir skikkeleg. Eg skal liksom alltid sette ei deig el.l mens eg vaskar.

3. Ungane måååå rydde og hjelpe til.

4. Faste rutinar.. Eg er skikkeleg streng på leggetider, vi vaksne treng litt kveld også. Og ungane skal vere utkvilte.

5. Vekemeny og storhandling på kveldstid. Lettare å lage sunne måltid på denne måten.

6, eg dekker alltid frukostbordet før eg legg meg. Der står det te-koppar og frukostskåler, havregryn og rosiner. Eg har omsider forstått at uansett kva eg dekker på så et ungane berre havregryn i vekene...


Nyt den siste tida av permisjonen din!!! Tida går så fort! Eg startar min permisjon no i desember og skal vere heime leeeenge <3 Klem

MissLucy sa...

mitt absolutt viktigste tidssparetips er å alltid se på nettet først når noe skal handles - enten det er shampo, barneklær eller ny kaffetrakter - turen til posthuset er SÅ mye kjappere enn en butikkrunde + handlingen kan tas etter barnas leggetid

Made by Molla sa...

Vi har vaskehjelp og det er de best anvendte pengene i løpet av en måned! Hun vasker en gang annenhver uke, innimellom dette vasker jeg litt her og der det trengs;) Supert å komme hjem fra jobb og huset er strøkent, kan ikke beskrives. Dersom man skal ha vaskehjelp så må man akseptere at vi vasker forskjellig! Det beste med vaskehjelp når man jobber 100 % er å slippe å krangle om hvem som skal gjøre vaskingen og at lørdagene frigjøres til andre artigere ting;)

Jeg kjenner iallefall at jeg ikke alltid har energi til å vaske så mye etter leggetid (vi har bare ei jente også). Dessuten har jeg lyst til å sy, strikke, rydde i skap og skuffer og være sosial i stedet for å vaske;)

Som du skjønner, veldig fornøyd!!!
En annen ting som jeg er fornøyd med, er en Elfa-hylle som jeg sorterer skittentøyet i. Når hyllene er fulle er det bare å sette på ei full maskin, økonomisk og praktisk!Elfahyllen står på vaskerommet inne i et skap. Er påpasselig med å ikke legge våte klær i skittentøyet!

Lykke til videre og kos deg masse med permisjonen, jeg gleder meg allerede til den neste...

Hilsen Ingeborg

mi-rachel sa...

oj..jeg blir nesten helt matt av å lese alle de gode tipsene. jeg er ikke så fan av å planlegge alt og være så utrolig effektiv hele tiden. blir litt stresset av det. mitt beste tips er å senke kravene litt. på det en kan senke,feks..helgevask:) vask når en orker eller bare må :)

Anonym sa...

Hei på deg :) Jeg er så imponert over alt du rekker over. Jeg har to små,men noe ryddig hjem kan jeg se langt etter.. Jeg er for sliten til å rekke over alt rett og slett..
Vi fikk oss tørketrommel da eldstemann var 1,5 år. Da hadde jeg stått og hengt opp vaskekluter til den store gullmedaljen, klutene ramla av og jeg hang de opp igjen..så ble de stive og ekle,liker at både kluter og handkler e myke og gode,sånn de blir i tørketromemelen.Men jeg vasker bare 60+ i tørketrommelen, barneklærne blir så fort falmet i fargen, og jeg passer på og vaske de skånsomt. Blir en del og henge opp selv om vi har tørketrommel,er som regel ett eller to tørkestativer i stua vår for det..

Ukemeny har jeg planer om og begynne med jeg og...

Ett råd fra en 4 barnsmor jeg fikk engang " ikke ta ungene med i butikken,det skaper bare stress"

Ønsker meg også vaskehjelp:)

Hilsen fast leser <3

Fregnepetra sa...

Hei. du har en kjempeflott blogg. Jeg er så imponert over alt du får gjort med ungene rundt deg. har selv tre små (2, 2 og 5) og får ikke gjort så mye annet enn å leke med de når jeg har alle tre hjemme. Så all ære til deg. Ang. tørketrommel...kjøp en som tar mest mulig tøy. Gjerne en som er litt større en standarene. Vi kjøpte det og er utrolig fornøyde med en litt større tørketrommel.
Kristel

mali-mo sa...

Herlig innlegg! Heia praktisk hverdag ;)

Tørketrommel er ikke mye i bruk her, kun sånn siste-liten tørking.

Jeg tørker klær på badet (i påvente av vaskerom om en fem års tid), sånne runde opphengsting er lure, og høye/smale tørkestativ.

Og legge frem klær dagen før, det er lurt.

Og lage en plan over handling (selv om jeg handler ofte). Jeg har laget en middagsliste for en uke om gangen, så handler jeg inn slik at feks en svær purre fordeles i retter over flere dager. Da slipper jeg å kaste mat (liker ikke det. I tillegg er det jo veldig lite økonomisk). Dere som er flere får vel gjerne litt mindre problem med rester...jeg klarer alltid å lage mat til minst 5, og vi e rjo bare tre så vi blir jammen mett for å si det sånn ;)

Følger med for flere tips!

Jeanette Jess1 sa...

En tørketrommel vil du nok ikke angre på nei,da slipper du i allefall å henge opp alt som er vasket på 60 grader eller mer i allefall. Det sparer utrolig mye tid.
Mitt beste tips som jeg er veldig glad vi begynte med er å smøre slle matpakker kvelden før,det ble jo så mye koseligere med frokost når alle bare kunne sitte å spise sammen.
Tror det er viktig å ta vare på tiden man har sammen, barna blir fort store og plutselig har de ikke tid til noe sammen med oss,og da blir det vel mer enn nok tid til å henge opp tøy og vaske hus...

mette sa...

senke kravene generellt, er mitt beste tips! men vaskehjelp og netthandel er 2 "undertips" :)

Annie sa...

Mange gode tips som er blitt gitt her. Mitt nyttårsforsett blir blant annet ukemenyer og en større handlerunde i uka (har prøvd dette før, men så har det sklidd ut...) Handlingen er grei å gjøre etter barnas leggetid,da er det jo også roligere på butikken. Kanskje har det vært sagt her, men jeg bruker i alle fall å høre på IPOD når jeg gjør nødvendig husarbeid, oppvask, klesvask, bretting, maling osv osv. Arbeidet går så mye fortere og for meg blir det faktisk ei god avkobling. Podcaster flere radioprogram som jeg ellers går glipp av i hverdagen, eller hører på bra musikk :-)Men dette får jeg meg ikke til å gjøre når lillesnupa sover ute i vogna, eller jeg er alene med ungene...så det skjer bare når pappan leker med dem, eller etter de har lagt seg ;-) Ha en nydelig torsdag! Hilsen fast leser (helt siden "gamlebloggen")

Pia sa...

Tørketrommel er til god hjelp, men det blir fotsatt en del klær som må henges opp. Og bretting og rydding slipper du ikke unna....Ellers er jo vaskehjelp helt fantastisk,da...
Jeg er også i permisjon med nummer 4, og kan skrive under på at tida flyr, ja....
Ha en fin dag!

En støvel og en sko sa...

Hei!

Så mange gode kommentarer du har fått.

Vi har en Miele tørketrommel som vi er veldig fornøyd med, men like etter at vi kjøpte den nevnte en venninne (som hadde tørketrommel som gikk i stykker) at hun mye heller kunne tenke seg et tørkeskap. Da må man jo fortsatt henge opp, men kan i tillegg brukes til tørking av regntøy og annet yttertøy. Bare litt 'food for thought'.

Jeg går av og til inn på flylady.net. Der får du massevis av tips om hvordan man legger til rette for en enklere hverdag. De har også en Facebook gruppe som sender deg nye tips fra tid til annen.

Ellers vil jeg bare si at jeg liker bloggen din. Veldig inspirerende og ærlig. Du er super flink.

Vennlig hilsen Sølvi

Lemi sa...

æ har tørketrommel.. å kan ikke skjønne at kondenstrommel ska være så mye bedre enn di gamle. denna bles all varmlufta ut i rommet og samle vannet i en dunk, men d blir så klamt og luftfritt i rommet, fuktig og ekkelt.. ellers e mitt største problem å få klærne på plass ETTER trommeln ;)

hjemmemortil9 sa...

Hejsa - sikke mange gode råd her flyder ud over kommentarene... herligt!
Jeg har IKKE tørretumbler - men vi har 9 børn!!!!! Vi skal ikke ha en tørretumbler og savner dne ikke - ligeså har vi ikke opvaskemaskine.... Det er nu ikke pga. indkøbsprisen men mere fordi ingen af delene synes at spare os for ret meget mere end hvad god planlægning og felksibilitet - samt fællesskab kan gi' os af tid i overskud.
Det er ikek MIG der er ene om at gøre husarbejdet herhjemme - heller ikke selv om jeg jobber hjemmefra og derfor er hjemme om dagen. Jeg passer jo vores før-skole-børn - og alle har de været hjemme indtil skolestart. De har deltaget i alt det der sker i hjemmet og derfor kan de alle - over en vis alder - tage naturlig del i alt det arbejde der skal gøres i et hjem.
Nu tror man måske at mine børn er slaver af husarbejde - men det er så langt fra... vi har bare en god rutine og hverdagsrytme, så med 20-30 minutters arbejde for os alle til hverdag så er alt hvad der skal ordnes gjort. Så det er ikke overvældende den tid de skal investere! Men skal der ske extra rengøring - fx før store fester eller gæstebud så sætter vi alle een times tid af en formiddag i weekenden og så er huset lige så dte skinner... så trods ingen tørretumbler og en masse dejlige børn så er der for mit vedkommende styr på hus og hjem langt det meste af tiden. Også uden at jeg løber med støvkost og fejebakke dagen lang! Træning og oplæring - samt opdragelse til fællesskab og fælles ansvar ;0)

Related Posts with Thumbnails