søndag, januar 08, 2012

For første gong
Eg har ingen    nyttårsforsett.
Eg gidd ikkje verte skuffa av meg sjølv ;)
Eg har derimot eit sterkt ynskje.
Eg har ein draum.
Eg har ein god
plan.
Ynskjet er at me som familie skal komme oss meir ut av huset når me har fri. Ut av huset i lengst mogleg motsett retning av butikkar og kjøp og kav.Vekk frå tjas og mas. Vere saman. Gjere nye ting. Oppleve. Saman.
Ynskjet er at me skal bruke naturen rundt oss. Verte kjendt i nærområdet, bruke nærområdet og dei opplevingane det gjev oss. 
Draumen er at me skal verte ein sunn friluftsfamilie. Draumen går nok truleg ikkje i oppfylling med det første. Kanskje aldri. Til det er me er alle altfor glade i å kose oss heime. Til det er det alt for mange arbeidsoppgåver å ta tak i heime. Til det er det alt for lita tid. Men det er snakk om prioriteringar.

Eg har difor ein plan. Planen er noko så enkelt som lengre søndagsturar. Søndagsturar som tar oss litt lengre vekk frå hushjørnene enn den søndagsturen me plar praktisere når me går ein times tid i nabolaget.  Slike lengre turar krev litt innsats. Både i form av planlegging av kor me skal, kva me skal ha med oss og det gjeld å komme seg i seng tidleg nok slik at ein er nokolunde utkvilt. Eg planlegg ikkje slike turar kvar søndag altså, det er nok alt for ambisiøst, men heller så ofte som me kan.

I dag har me hatt ein slik tur. Årets første.  
Me kjørte til Brekko. Ski og rattkjelke var med i bilen. Sekken med kakao, niste og kjeks likeså. 45 minutts køyring frå Stavanger var perfekt avstand. Me var lenge i tvil om at det kom til å vere snø der. Landskapet såg meir ut som eit vårlandskap enn vinterlandskap då me nærma oss. Eg forsøkte førebu ungane på at det var kanskje ikkje snø her, men at me kunne iallefall nett sjå kor me skal dra når snøen kjem. Men JIPPI: Då me svinga inn på parkeringsplassen såg me både at her var snø og mange skigåarar i sikte.

Og skigåing vart det på oss også. Alma på ski for første gong. Det vart ein del knall og fall, og det gjekk sakte på fram. Mora sjølv trynt'an også - to gonger. To gonger låg eg der og kava utan å komme meg opp igjen, medan familiemedlemmene skrattlo. He he. Me kom oss aldri inn til Gapahuken som planen var, men rasta i vegkanten like før me nådde fram. Me ville nemleg ikkje ta aldeles knekken på skientusiasmen til dei søte små, og heller starte med ein liten positiv tur. Gapahuken når me nok neste gong. For me var alle var i Brekko for første gong, men absolutt ikkje siste.

Nå gjenstår det berre å sjå om planen vert gjennomført. Om familien er med på planen min, eller om turane mine vert boikotta. Kanskje sit me her som den friske friluftsgjengen til neste jul. Skratt. I wish ;)

Fin veke til deg!

PS! Kjenner meg framleis som nyflytta til Rogaland, sjølv om det nå er fire år sidan me kom sørover frå Bergen. Kom gjerne med tips til kjekke turar som kan gjennomførast med ein 2-åring på slep. Har også tenkt å prøve fleire av turane som Turforeningen anbefaler saman med bl a. Stavanger Aftenblad i desse dagar. 

44 kommentarer:

Tilonino sa...

Så kjekt :) Det finnes mange fine turområder i nærheten her i byen vår.
Jeg er så glad i jærstrendene våre. Kjører en litt lengre sørover den ytre vegen langs havet, er det maaange fine plasser å stoppe. Men det er gjerne først når været blir litt varmere......
Kjekt å følge med bloggen din :)
*tine* i samme by :)

Joni (pigesind) sa...

Det så veldig trivelig ut, og det var jaggu et godt ønske du har for familien:-) Lange, gode turer er herlige:-) Jeg er en skikkelig fjelljente og har som nyttårsforsett i år å bestige fjelltopper jeg aldri har besteget tidligere - med familien på slep!:-)

God søndagssenkveld til deg:-)

Made by Molla sa...

Da har vi samme drøm og ønske for året!! Håper vi kommer oss ut oftere enn i 2011!! Så utrolig fint ut der dere var:) Så fine luer ungene har, kan jeg spørre hvor de er kjøpt?

Den gode feen sa...

Takk alle, det gjev jo veldig god samvittigheit når ein har vore ute i frisk luft, og ungane sovnar med raude roser i kinna. Det er jo litt/veldig kav også, det er ikkje til å komme frå, men det er verdt det :)

Made by Molla: Gutane sine huer er frå H & M til 99 kr per stykk (løp og kjøp). A si hue er kjøpt hjå Sam og Sofie. Linda :)

De små øyeblikk sa...

Det var et flott ønske for familien... Enig med Tilonino; Jærstrendene er flotte! Heldige er vi som har dem i nærheten! Høgjæren er har også flotte turområder. Og ikke minst i Gjesdal... Jupp! enig med deg, komme oss mer ut på tur (aldri sur) i året 2012! Fortsatt god søndag. -Klem Kjersti-

Hellohello baby sa...

Herlig! Vi var i Fjellhaugen i dag. Det var og kjekt til tross for at vi alle 3 er ferske på slalom. 4 timer i bakken resulterte i en tur i barnetrekket og en tur i store trekket. Vi brukte 45 min på å komme oss ned den store bakken. Da var det tid for kakao og pølser på termos i varmebuo til røde kors.

Jeg har og et sånt forsette. Det var ett av forsettene da jeg flytta fra Oslo. Mitt beste tips er: små steg. En gang i mnd er jeg fornøyd med. Blir det to på en mnd er det Fantastisk!!

Lykke til! Det blir helt sikkert ikke siste turen i 2012 :))

Lang Rekke sa...

DET var et veldig fint nyttårsforsett. Det er slike ting som sitter igjen i den gode minnedatabanken til barna når de en gang blir store :)

Lykke til!!

Tove sa...

Hei

Fantastisk blogg du har:) Flotte bilder og mye å bli inspirert av.
Ble litt betatt av den fine lykten, den som det står: lykke på utsiden. Hvem forhandler dem? Kjøpt i Stavanger?

Den gode feen sa...

Angåande lykta: eg fekk den til jul. Lykta er kjøpt i eit kunstgalleri på Stord :)

Marie sa...

den ambisjonen har jeg og, men sofakroken lokker. Men åtteåringen har nye ski, og vi har ny bæresele til babyen nettopp for å komme oss ut, så dette var en nyttig påminnelse. En fin familietur i området er å prøve seg på Dalsnuten. Barn kan fint gå til toppen, men en toåring er kanskje litt for liten. Men dere kan jo bære ham i bæresele eller meis? Fin tur og stor stas hvis man kommer til toppen - hvis ikke er det nydelig tilrettelagt for barn og barnefamilier i området fra parkeringsplassen og noen hundre meter innover. Kommer dere litt lenger, men fremdeles ikke til toppen er der en vakker steinlagt sti langs et vann. Og skog som er morsom å leke gjemsel i.

Anonym sa...

Hei Linda:)
Herligt nyttårsforsett! Har dere noen gang vært på Lundsvågen Naturskole? Det koser vi oss noen av søndagene fra mars-oktober. Google det, så kan du se alt det kjekke dere kan gjør. Ca.15-20 min fra Åsen:) Kjekt og følge bloggen din. Klem fra Cecilie

Anonym sa...

Å så nyydelige unger du har! Og så friske, røde, kalde kinn - då er det godt å ta ei kakao-pause...! ;)
Mvh. helsing "Frue-stuen"

Anonym sa...

Dalsnuten på Sandnes, kongevegen i hå kommune, Njål skogen på Kverneland, melsvannet i time kommune....

Torill sa...

Vi har same tankar for det nye året sjølv. Vi har ungar på 2 og 4 år. 2 åringen sitt i meis eller vogn alt etter terreng. Vi er så heldig å bu på landet med skog på alle kantar. Vi har ein liten kulp ikkje så langt vekk så vi håpar kan verte "vår". Bål, eventyr og leik med skogens materiale. Turmat.

Klatre på stubbar er kjekt for ein toåring. Springe, plukke blomar og steinar. Kaste steinar i vatn. Har dokke tilgang til ei elv kan dokke ha kappløp med pinnar eller blad under ei bru. Plukke nøtter og bær, overnatte i telt til sommaren, finne ein gapahuk og ha lunsj, piknikk... Turistforeninga i Stavanger har nok mange gode idear :-)

Kjekt å lese om slikt som dette.

Rebekka sa...

Kjempegod plan :o)) Kvalitetstid med familien er en superfin prioritering som gir masse kos, glede og nytt overskudd til den kommende uken.
Lykke til, og kos dere masse framover :o))))

Marina sa...

Å hvor ville jeg ønske vi kunne kører til et sted med sne. Jeg savner at se ungerne boltre sig i sneen og savner selv at høre den knirke under støvlerne.

Nytårsønsker er meget bedre end nytårsfortsætter. sådan gør jeg også selv.

Held og lykke med det dejlige nytårsønske.

Bea sa...

Så fint det siste bildet, med røde kinn og lua på snei, ivrig skigående for første gang! Lykke til med drømmen!
Beate

mari sa...

God plan! Einig i at det ofte er eit kav å kome seg ut døra med tre barn, men så blir det som regel så kjekt når ein først har komt seg på tur. Dette med å ta med familien på tur skal eg også prøve å bli flinkare på! Takk for inspirasjon til nettop det:-)

Marina sa...

Jeg fandt for nogle dage siden din blog groft kopieret og har forsøgt at maile dig, men det er som om der går noget galt når jeg forsøger at sende mailen så nu skriver jeg det her.

Det drejer sig om en lukket dansk blog der er genåbnet, men tydeligvis ikke af Helle som tidligere skrev bloggen. I stedet tyder alt på at det er nogen fupmagere, der bruger bloggen. Som indhold på bloggen bruger de dine indlæg fra 2008, 2009, 2010 og halvdelen af 2011. Sidst i 2011 har de noget andet julehaløj der slet ikke er i samme stil.

Kik selv lige her: http://enfuglihaanden.blogspot.com/

Jeg synes det er groft og bør stoppes.

ENGEL sa...

Så kjekt mål du har satt deg! Jeg har nemlig noe lignende, bare mer inærheten.. Noe sånt som:å utnytte den fine naturen vi har her hver helg så langt det er mulig. Nå er jeg lei av å være sofagris! 4 turer rakk jeg forrige uke, for det krever litt å komme i gang... Målet er min.2 turer med el uten barn pr uke!!

Hege sa...

Flott nyttårs ønske! Vi har planlagt det samme her. Selv om vi er ganske mye ute, både på tur og like utafor døra, så har det dabbet litt av det siste året. Men det skal vi ta tak i i år :)

Pink lady sa...

Så skjønne bilder!! Kule luer!

Hvilket fint nyttårsønske. Vi har vi fått oss hund og det var et bevisst valg i forhold til å få et mer aktivt liv. Vi er mye mer ute enn før og det har blitt en helt naturlig del av hverdagen. Nå er vi stort sett bare på små turer eller ute i nærområdet, små valper skal ikke gå så langt. Vi gleder oss til lengre turer!

Lykke til!

Lykke til!

ThisISmeThen sa...

Det var et fint og sunt ønske! Og det så veldig hyggelig ut! Har aldri nyttårsforsett jeg heller... Bare drømmer, mål og ønsker :-) Nyttårsforsett ender alltid dårlig før påske :-p

TrineTusindTing sa...

En rigtig god drøm!
Vi er heller ikke for gode til at komme længere væk end hushjørnet, selv om vi gerne ville;-) Men du har ret det er et spørgsmål om prioritering. lade hus- og haveprojekter stå og selv køre væk, ud i verden på nye opdagelser og tage de gode oplevelser med hjem. tak for et dejligt indlæg, tak for at blive mindet om at det er vigtigt for mig med turene med børnene - måske vil vi nu også komme på flere søndagsture i 2012.
Kh Trine

Anonym sa...

Hei
Jeg må få anbefale deg en tur til Kubbetjønn! Fin tur også for en toåring! Ellers er det alltid kjekt i Sørmarka, rundt Vannasen: i skogen, ved vannet og på lekeplassen. Vi har gått mange turer i Aftenbladets turbøker! De anbefaler jeg deg og andre å kjøpe. Riktig god tur.

Fru Haugen sa...

Et tips er Rennesøyhornet :) det er en fin tur for hele familien.

Anonym sa...

Gå inn på sidene til Sandnes kommune, de har egne kart m inntegnede løyper i all slags terreng og alle slags 'vanskelighetsgrader'. Jeg fikk tak i selve brosjyren, husker ikke hvor, den ser vi på hver søndag og bestemmer dagens turmål. Etter turen tegner vi oppå med tusj den løypa vi har gått. Ungene er veldig opptatt av hvilke turtraseer vi mangler og så snakker vi om de turene vi har gått. Kjekt, det blir veldig fort naturlig at søndag er turdag! Så kan man heller unne seg noen timer i soffen etter middag med god samvittighet...!!!

Marina sa...

Kære Linda.

Jeg synes faktisk ikke at kommentarfeltet egner sig til emnet men mine mails til dig lader til at forsvinde op i det blå og derfor bliver det nu sådan.

Jeg synes kopieringen i dette tilfælde er usædvanligt groft og jeg håber blogger vil gøre noget ved det. Helle har formodenligt opgivet rettighederne til blognavnet og så er den bare overtaget af nogen der ser muligheder i at der stadigt er trafik til hendes blog.

Selv har jeg to gange fået dele af min blog kopieret af østeuropærere der tilmed kopier blognavn og delvis adresse og desuden kommenterer på amrikanske blogs (aldrig danske) med deres falske udgave af min blog. Det var sådan jeg opdagede deres virksomhed, men min blogudbyder siger at de intet kan gøre ved det og at det forekommer i stor stil med mange store blogs (men min er jo bare lille og tilmed dansk).

Det her tilfælde er imidlertid noget andet, fordi det er en blogspot blog og jeg synes du skal kontakte blogger omgående. Der er desuden nogen andre bloggere der også er kopieret (men jeg har ikke læst det hele og kan ikke umidelbart genkende dem) så der er altså flere der er krænket af de mennesker der laver fupnummeret. Det kan simpelthen ikke være i orden for blogger.

Hvad jeg slet ikke fatter er at bloggen både har faste læsere og stadigt står i flere danske bloggeres opdateringslister i sidebaren uden at nogen har opdaget at bloggen nu er et fupforetagene.

Jeg håber meget at det lykkes dig at få bloggen slettet.

Inga Hovda Åsland sa...

Så kjekt med årets første skitur!!! Eg kan anbefala å kjøpe årskort på jærmuseet. Dei har flott anlegg i vitenfabrikken og på Nærbø. På Nærbø er det flotte forhold for tur i Hanabergmarka. Samt dei fine jærstrendene som eg aldri vart lei av!!!

God tur!

Unn Iren sa...

Jeg må si meg enig med sist innlegg - kjøp årskort på Jærmuseet! Jobber der selv som museumspedagog ;) Vi har fine lokaler på Nærbø (Vitengarden) med Hanabergmarka rett utenfor. Vitenfabrikken i Sandnes kombineres nok heller med en handletur enn naturopplevelser. Andre avdelinger under Jærmuseet er Limagarden i Gjesdal (på vei til Brekko), Tungenes fyr og Vistnestunet på Randaberg (her kan man lett kombinere museumsbesøk med en tur langs sjøen), Flymuseet på Sola osv. Dersom dere ønsker å besøke noen av de små avdelingene bør du nok sjekke åpningstider på nettsiden vår før dere reiser ut. Det er ikke åpent året rundt disse plassene.
Ellers kan jeg anbefale en tur til Steinkjerringa på Høg-Jæren, Arboretet og Melsheia i Sandnes og selvfølgelig Jærstrengene som så mange andre har nevnt.
Lykke til med nyttårsønsket ditt!

Hanne sa...

ypperleg draum for nytt år. Lukke til. Ser ut som de er godt igang, og trivast ute...

Fine Friminutt sa...

Veldig fin plan:-)

Anja sa...

Hei!
Eg vil berre anbefale geocaching. Det er ein form for orientering med gps som er veldig kjekt for både ungar og vaksne. Her i Stavanger-regionen er det eit veldig aktivt geocaching miljø og veldig mange kjekke cachar (postar) som passer for både korte og lengre utflukter for store og små. På den måten får ein og sett mange plassar som ein normalt knapt veit finns. Meir informasjon kan lesast på http://www.vestlandscaching.no/, http://gcinfo.no/ og www.geocaching.com :)

salige lavendel sa...

Dette høres ut som en super plan!! Vi er ganske flinke til å bruke naturen sammen vi osgå, det er lettere nå som vi bor i Mandal enn da vi bodde i Oslo. Naturen er liksom mer tilgjengelig og det er så lett å komme seg til skogs eler havs uten å måtte planlegge så mye. En får så mye igjen for det!! Og så leser vi sammen på kveldene. Anbefales. Er så utrolig mye koseligere enn å glo på TV. Lykke til med planene dine =)

Anonym sa...

Kubbetjønn er veldig ålreit, ettersom man kan gå med vogn, evnt. sparkesykkel, finnes også andre turer rundt Dalsnuten som egner seg for litt mindre unger. Arboreet er også fint og særlig om våren når det begynner å blomstre. Lundsneset, utgangspkt. Lundsvågen er også fint. Sykkeltur på den nye sykkelstien fra Felleskjøpet i Hillevåg mot Vaulen med innlagt rast underveis eller på Vaulen. Hellestøstranden. I går gikk vi på Sandestranden mot Børauen ( masse rullestein og steingjerder, ligger på vei mot Tungenes Fyr. Ellers er Tungenes fyr ett flott utgangspkt, begge veier. Hilsen Hilde borti gata!

Ellen sa...

Flott ønske, og egentlig er det vel et forsett???
Det går bare oppover fra barna er to år. Etterhvert smører de matpakke selv og gir deg kaffe på senga!

Lykke til !

Ellen

Den gode feen sa...

Tusen takk for alle kjekke kommentarar. Når eg les dei så vert eg for det første glad for alle gode tips om nye vegar og stader å besøke. Eg vert også litt glad fordi mange av plassane de nemner har me vore opptil mange gonger. Me er jo ikkje fullstendig stovegrisar, men akkurat på ski og i fjellet generelt har me ikkje vore så ofte dei siste åra. Alt vert lettare etterkvart så snart Simon er større. Geocahing vil garantert slå an - det samme med å markere på kart kor me skal gå/har gått. Kubbetjønn vert neste tur trur eg :) Tusen takk - de er supre :)

Og så blir eg spesielt glad for å sjå at kjekke folk frå nabolaget er innom her også ;)

Anonym sa...

Må bare komme med noen tips... har 4 jenter. Minstemann har nesten rukker å bli 4, men vi har dratt de med ut på tur i alle år :-)

Dalsnuten
Vigdelstranda
Kubbetjønn
Bore
Viste stranda
Sola stranda
Ølberg stranda
Trollskogen (Hundvåg, en favoritt)
Vaglekogen (Flott gapahuk, Zulu)
Aboreet
Tungenes Fyr
Månafossen (Mån)

Alle disse stedene er flotte iallefall :-). Anbefaler også å leie den "lille røde hytta" nedenfor Preikestolen (Turistforeningen). Helt himmelsk!!

Lykke til,

Nina

Astrid sa...

Dette var et veldig flott turinnlegg!! Og for en fantastisk god drøm på familien sin vegne :). Jeg ønsker dere lykke til! Det er som du sier mye arbeid som ligger bak av oss foreldrene, men så er det ekstra gode dager man får ut av det synes jeg! Kikk gjerne innom min sjeldent oppdaterte blogg for små tips til friluftsliv med barn. Kanskje finner du noe av nytte der, ellers anbefaler jeg varmt Barnas Turlag som helt sikkert er aktive i Stavangerområdet. Sjekk http://www.turistforeningen.no. Kos dere!! Beste hilsen Astrid

Den gode feen sa...

Nina: tusen takk. Me har vore alle stadene du listar opp (stolt) bortsett frå Kubbetjønn og Vagleskogen - der må me komme oss snarast. Men du: blei veldig intressert i meir info om den røde lille hytta. Korleis finn eg meir ut om korleis leige den? Er det på sommartid den er best å leige eller?

Anonym sa...

Kjempe flott nyttårsplan! Gled dykk til kubbetjøn, der er det kjempe flott:-)
Bruk info frå komunane og turistforeningen. Barnasturlag har sikkert og mange tips.
Håper du deler tur tips i bloggen din. Treng litt inspirasjon til å få egen familie ut på tur.

Fruen sa...

Første jeg kom på, som jeg brukte å gjøre sammen med feks tante og farfar når vi bodde på/besøkte Klepp, var å reise til Bore- og Sele stranda:) Det vil jeg tro er aktuelt hele året igrunn:) Sola stranda går jo fint det og:)
Ellers så husker jeg at vi laget båt av melkekartong, og hadde på en liten bekk! Det var SUPERGØY husker jeg!!
Ellers så har vi tenkt å dra i skogen til helga, uten noe form for program. La frøken snupp styre på egenhånd (straks 15 mnd gammel). Tror det blir koselig jeg. Med litt niste, eller kanskje tenne bål med pinnebrød og pølse:)
Lykke til! Håper på en utfarts-rapport til glede og inspirasjon for oss (nesten kan vi ikke helt vet hva vi skal ta oss til!)
Ha en fin uke.
Klemklem, Fruen i Nord!

Fruen sa...

(Neste GANG vi ikke helt hva vi skal ta oss til) skulle det stå:)
Arg.. Disse tastene som blir borte underveis;) Hehe!
Det blir jo litt mer styr med 3 unger naturligvis, men jeg vil råde til å styre minst mulig. Da tenker jeg, at det blir koseligst mulig:)
Og man trenger jo ikke være ut på timevis. 1-2 timer er jo ofte nok:) (Syns ho mor sjøl hvertfall)..

Ny klem, og lykke til:)

Anita sa...

Så flotte nyttårsforsett, som kan vera oppnåelig også.;) Eg og vil absolutt anbefala geocaching til dåke. Trur dåke ville likt da. Ps. Det er ein på Klostert også, som dåke kan kosa dåke med når de er på heimatraktene, og ein del på fastlandssia. ;) Kansje me møtes på "cachetur"?

Related Posts with Thumbnails