søndag, februar 05, 2012

Vintersøndag
Det beste fotolyset innandørs i laupet av året er februar/mars når det er snø ute.  Då er det max dagslys inne, og eg elskar fotografere småfeane slike dagar.

Dagens innlegg handlar om ymse, men aller mest om slitesterke barneklede som går i arv frå den eine til den andre. Gjenbruk er økonomisk, det er miljøvenleg og det er stas. Det skal bli godt å få skrive dette innlegget, for dette har eg hatt på hjarta lenge.

I alle år har eg bytelånt klede med venninner. Nett nå er for eksempel Alma sine babyklede på Halsnøy. Simon sine babyklede er på Stord hjå Bodil Bo sin vesle godklump, og like før dei havna der hadde sønnen til ein kollega av meg dei til låns. Ungane veks så fort og rekk ikkje slite dei ut. Kjekt at andre kan bruke klærne i stadan for at det ligg nedpakka på loftet, og knallkjekt å få låne klær til min eigne.

Hjå småfeane går alt som kan brukast av nestemann i arv. Samson får stort sett berre nye klede (han er eldst av ungane også i venninnegjengen/familien). Kjøper me nøytrale fargar & snitt samt klede i god kvalitet, så kan begge dei to småsøskena bruke desse.

Alle klærne småfeane har på seg i dag er frå Polarn O Pyret, og av erfaring har eg funne ut at klær derifrå er utruleg slitesterke. Samson sine er nyinnkjøpte med arvetankeprinsippet i bakhovudet, og planen er derfor at alle plagga skal brukast også av veslesøster, og kanskje særleg veslebror. Snekkerbuksa som Simon hadde på seg i dag brukte Samson dag ut og dag inn i fleire år. Alma har brukt den ofte, og nå er det altså Simon som har tatt den i bruk. Den er i største laget i str 122, men med innstramma selar og god oppbrett nede så går det veldig fint. Små kokkebollisar blir jo berre ekstra skjønne i dongerioverhallar :)

Når eg går i butikken har eg som oftast denne arvetanken i bakhovudet. Skalljakka med raude glidelåsar er også handla inn til eldstemann nettopp etter arvetankeprinsippet. Dei raude glidlåsane gjer jo at den går like fint til jenter som til gutar. Alt etter korleis tilbehøret er, kan jakka vere både jentete og gutete. Den gamle smårutete skalljakka (også PO.P) kan Alma ta i bruk til våren. Om ho mot formodning skulle nekte, så ligg den og ventar på at Simon skal bli stor nok :) Alma sine klær går i arv utanfor søskenflokken, og det er kjempestas for henne at nokon mindre prinsesser går med hennar klede.
Alma og Simon kosa seg med det gamle fiiiine fiskedamspelet mitt i dag. Eg er livredd for at dei skjøre papirfiskane skal bli øydelagde, så her måtte det heftig godsnakking til for å hindre drakamp om fiskane. Det gjekk heldigvis fint, puhh ;)
Helga er over for lengst. Samvittigheten er god. Me tilbrakte timesvis i ishallen i går, og lang tid ute i snøen i dag. Huset ser like bomba ut som fredag ettermiddag, men pytt, helga har vore fin så kva gjer vel det?

Forresten veldig kjekt at så mange ville vere med på almanakk-konkurransen. Trekning på onsdag, så heng deg med om du vil. Når eg først er inne på konkurransen, så er det veldig fint om du legg at namnet ditt også (dersom du er anonym) - slik at det går an å spore deg opp i ettertid. 
Ok, nå har eg fått utlaup for innebygd skrivetrang om gjenbruk av barneklede, så nå kjem eg til å sove godt. Korleis har du det? Lever du også etter arvetankeprinsippet mon tru?

Ha ei fin kommande veke :)

23 kommentarer:

Øyeblikk sa...

Jepp! Her har me to gutar med fire år mellom, og mini'en arvar alt i frå storebror, og så har me ein liten venn som arvar det deretter om det fortsatt held akseptabel standard. Og det er veldig kjekt å sjå kleda att. Storeguten vår, som er heile 13 år i dag (eg er blitt tenåringsmamma - jeeeeez), får alt nytt. Og det er litt lettare å dra kortet når eg veit at kleda får ein runde til i heimen, det er jo halv pris det ;)

Her har me full kjøkkenbenk og full oppvaskmaskin, har feira bursdag heile helga. Og i kjent stil så har me ikkje gjort klar til røyrleggaren som kjem og skal skifta dusj hos oss i morgon, heller ikkje til malaren som skal fiksa på rommet til tenåringen. Det er difor me har malar, ellers blir det søren meg ikkje gjort... Me er håplause.

Ha ei fin-fin veka i snøen :)

Klem Eli

Gunnhild sa...

her pakkes alle klær i plastkasser med lokk, merkes "gutt 3", "jente 5" osv. vi er 3 familier som har klær på rundgang..det føles SÅ bra!! ;)
viktig at ungene lærer gleden/nytten i å arve klær. og å få klær fra noen som de kanskje ser opp til, er topp!

po.p klærne er utrolig slitesterke, vaskes, vaskes og vaskes..og like fine!

Fauna design sa...

Det er så flott at du sprer det gode budskap om arving! Jeg har ingen barn selv (ennå), men husker hvor stas det var når jeg som liten fikk en stor plastsekk med skatter etter eldre kusiner. Da ble det modellopptreden i stua :-)

Turtledesign sa...

Hei. Vi gjør noe lignende i min venninnnegjeng, skrev et innlegg om det for litt siden: http://iamturtledesign.blogspot.com/2012/01/klr-gjenbruk-og-venninner.html
Jeg hadde cocktailparty på lørdag, og da hadde jeg på en kjole jeg hadde fått på klesbyttefest. Fikk masse komplimenter for den, selv fra hun som en gang ga den bort...

Unknown sa...

Jeg liker innlegget ditt. :))

aboxof-chocolate sa...

Kjempeinnlegg! Fantastisk god oppfordring. Så flott at du bruker bloggen til å spre det gode budskap :-) Også var det veldig fine bilder... Men.. Det er det alltid ;-)

s h i n e d e s i g n sa...

Jeg tenker nøyaktig som deg, med to gutter og ei jente midt i mellom. Liker veldig godt at klærne kan brukes av alle og jeg er også en stor fan av klærne fra Polarn. Problemet er bare at rosa er den stoooore favorittfargen til vesla for tiden ;-)

Den gode feen sa...

Shinedesign - her går det også i roooosa, og absolutt ikkje bukser. Jaja, så lenge gutane kan dele på klærne - iallefall buksene og slikt så hjelper det på. Genserar, fleecejakker og strømpebukser kan alle tre bruke med glede.

Malene sa...

Her i huset var vi så heldige at vår førstefødde fekk arve masse gode klede av fetteren, som er nøyaktig eit år eldre. Dette gjorde til at vår lille gullklump passa kleda fetteren brukte til same årstid året før. Superpraktisk!Spesielt ull, snekkarbukser som du nevner, og dressar og andre ytterklede er jo ganske dyrt, så for oss var det ei god løysing. Men eg trur at mange vegrar seg også mot å bruke "brukte" klede. For mange betyr det nok ein del at poden er "Up to date". At klede vert eit slags statussymbol, og borna vert "utstillingsdukker" for å dra den litt langt. Tommel opp for gjenbruk!:)

Caroline sa...

Kjempeflott innlegg!!!
Synes dette er et svært viktig tema i dagens samfunn,der vi lever i overflod av det meste i dette landet!
Jeg er så heldig å ha en stor familie,så vi søsken plukker sammen det vi ikke bruker av ting og de klærne barna vokser fra for så å tar dem med til mine foreldre,som fungerer som en mellomstasjon (de har et treetasjers hus på landet,så de har plass til oppbevaringen,uten at det blir rot for dem)for klær,interiør og andre bruksting.
Å slik går alla tingene og klærne på rundgang i familien,kjempekjekt å kunne gjøre det på denne måten...Vi sparer både penger og miljøet:)
Litt nytt kommer selvsagt til,men da er det godt å vite at andre kan bruke det etter oss,slik at det ikke bare blir bruk og kast...
Ønsker deg en ny flott uke:)
Klem Caroline

n i n a s hjem sa...

Så mange fine bilder!
Sant som du sier, fiiint lys ute nå :)

Nina

BERIT sa...

HEI LINDA !
LAMINERE DE FINE FISKENE ,DA VEL!
SÅ KAN DE OGSÅ GÅ I ARV TIL KOMMENDE GENERASJONER!JEG JOBBER MED ETT-ÅRINGER I BARNEHAGEN,OG DER LAMINERER VI ALT! TUSEN TAKK FOR INSPIRERENDE,KLOK OG HJERTEVARM BLOGG.KLEM FRA BERIT UTEN BLOGG!!

Pauline sa...

Så kjekt å lese at gjenbruk av barnetøy fremdeles kan være "in"! :-)
Både min mann og jeg kommer fra små familier, så der er det ikke mye arvetøy å "hente", men jeg er så heldig å ha en god venninne vi har lånt både babyutstyr og tøy av!! Nå er størstejenta her snart 12, men det er fremdeles stas når det kommer en pose med tøy som den andre jenta har vokst fra! :-)

Anonym sa...

For et herlig bilde av minstemann!

Anemone sa...

Vi fikk vårt første barn i mai. En del nye klær blir det jo bare fordi jeg ikke klarer å la være når jeg finner fine ting på salg, men vi har også fått låne en hel del pasisplass, både fra gutter og jenter. Og nå har vi sendt videre det som er blitt for lite til vår lille tulle.

Jeg husker selv at jeg arvet klær da jeg var liten og det var jo SÅ gøy å pakke opp en hel eske med "nye" klær!

Egentlig litt synd at jeg ikke har noen å bytte med nå. Voksenklær altså. :)

I en Sving sa...

Alt som kan brukes av flere er godt :) Fikk så god stemning av alle de flotte hverdagsbildene. Fiskespillet er jo en slager da :)

Kristin sa...

Så herlige bilder av skjønningene!
Mulig det var inspirasjonen fra innlegget ditt, ihvertfall fikk jeg ryddet en del på loftet i dag og fant mye barneklær som blir gitt videre - og så får vi bedre plass :)
KLEM :)

Åpent^hus sa...

arve klær er digg!
ungene mine arver litt fra andre, og vi sørger selv for at det vi har blir brukt minst en og to ganger til. love the idea!

bare synd for meg - når jeg var lita var det eneste jeg arva slitne saker fra STOREBRØDRENE mine..... ;(
(guttejente de lux blei visst jeg)

fin uke til deg! :)

beste hilsner
fra
Åpent^hus

Guro og Alma sa...

Jeg kjøper nesten ikke klær til (min) Alma. Vi arver av venninna hennes som er ett år eldre, pluss av vi faktisk også har klær fra søstra mi som nå er 22 år :) Alma er det første barnebarnet, så det skal ikke stikkes under en stol at besteforeldrene kjøper endel nye plagg til henne ;) Det eneste jeg pøser på med er forbruksvarer som strømpebukser, truser, t-skjorter osv.

Synes det er veldig greit å ikke kjøpe seg ihjel på barneplagg, for de vokser jo ut av alt raskere enn svint. Vi liker gjenbruk! :)

StrikkePia - Kristine sa...

Jeg har verdens deiligste tantegutt som nå sitter i min høye barnestol. Jeg er født i 1973, og stolen er også brukt av min 20 mnd yngre bror. Når vi måtte rydde loftet i vår og stolen dukket opp, og min gode venninne B har verdens deiligste gutt som jeg er så heldig å få være tante til, så fikk han den høye barnestolen og min gamle Stokke Tripptrapp stol. Broderens tripptrapp gikk til naboen som har tvillinger. Kjempe flott med gjenbruk ja. Og det var veldig stas og se tanteskatten sitte i min stol. Like fin er den enda. :-)

Ha en fortreffelig super uke. Og takk for at du deler så raust av deg selv og din familie <3<3<3

Ågoth sa...

Takk for en flott og inspirerende blogg:-))Du er en av de jeg må innom titt og ofte for å se hva som skjer!
Bildet av den rutet P.O.P jakken vakte mange gode minner:-)) Den hadde minstemann(...snart 13 år :-)
og nå har sønnen til mitt søskenbarn den!! Herlig med klær som kan gå på rundgang!
Takk for at du tar deg tid til å dele så mye av deg og ditt.

Anonym sa...

likte dette innlegget, jeg har vært heldig og fått lånt mye babytøy til mine barn. så har jeg lånt bort til andre også det føles bra. tror det er kjekt for de små også men når man kommer i skolealder så er det nok ikke fult så kjekt..jeg var nemlig minstemann selv og arvet utrolig mye klær av søsken og slekt, det blir litt slitt etterhvert samt kanskje moten endrer seg men i moderate mengder er å arve klær topp, også for miljet! :-)

Anonym sa...

Hei,
helt enig i det du skriver om arv og gjenbruk, og innkjøp av kvalitetsklær (er selv POP-frelst da jeg syns de klærne holder seg så godt). Et viktig tema, og befriende, i en bloggverden der jeg syns kjøpe nytt, kjøpe nytt stadig får for stort fokus...Bra:)
- Hilde

Related Posts with Thumbnails