tirsdag, september 14, 2010

Kjekke barnebøker

Eit gammalt bilde frå stova og DillDallNinaPuta mi i Eamsen ;)

Som i dei fleste barnefamiliar lesast det barnebøker titt og ofte her heime.
Det er jo ein kjendt sak at eg elskar bøker som eg las som liten (Emma og Thomas-bøkene, Jason-bøkene, Laban og Labolina-bøkene osv osv.), men nymoderne bøker er eg visst ikkje fullt så god på.

Samson er snart 8 år og er blitt kjempeflink å lese på eigenhand, og det er nå eg har oppdaga at me rett og slett manglar guttebøker som er interessante og lettleste. Me har godt utvalg i bøker som  me foreldre les for han (Mormor og de 8 ungene, Brødrene Løvehjerte, Charlie og Sjokoladefabrikken osv osv). Men bøker som har passeleg vanskelegsgrad, og passeleg mengde tekst er det værre med. Tar gjerne imot tips her, med andre ord :)


Og så kan eg samstundes tipse dåko om dei kjempekjekke bøkene ein kollega av meg har gitt ut. Det er bøkene om Ruggly Puffs - bjørnedetektiven. Det geniale med desse bøkene er, i tillegg til at dei er kjempespennande, så kan ein lære språk også. Kvar side er nemleg delt opp i ein engelsk og ein norsk versjon, eller ein spansk/engelsk versjon. Besøk gjerne  heimesida her så finn du meir informasjon om  bøkene.


I bildearkivet fann eg dette koselege bildet av minifeane i lesestund saman med pappaen *smil*.


Då er det klargjering for  ein ny dag som står for tur her. Morgondagen får ein litt roleg start då Simon skal på 15-mnd's kontroll på helsestasjonen. Kanskje eg til og med rekk stikke innom her for å lese barneboktipsa de forhåpentlegvis har til meg :)

Ha det godt så lenge, klemifleng

39 kommentarer:

Mari sa...

Hei! Dette er første gang jeg legger igjen en kommentar her, til tross for at jeg har vært fast leser veldig lenge. Jeg må si du har en fantastisk fin og fengende blogg! Elsker kombinasjonen av familieliv, interiør og hjemmelagde produkter. Jeg viser titt og ofte frem det du lager, både til vennene mine, kjæresten min og moren min, og alle blir like imponerte. Spesielt godt likte jeg dukkehuset du har innredet. Helt fantastisk!

Men uansett, tilbake til det jeg egentlig ville si. Da jeg var rundt 8, elsket jeg å lese. Og jeg tror det var i denne perioden jeg fikk øynene opp for Leseløve-bøkene, og spesielt bøkene om Frans. Har du sjekket de? De har stor skrift, OK mengde med tekst, og passer like bra til jenter og gutter. Jeg kan ikke si med 100% sikkerhet at jeg var så ung som 8 da jeg leste de problemfritt, men jeg ville likevel sjekket de ut. Ellers kan det jo være en god idé å kontakte et bibliotek? Jeg regner med de har tips og råd til mennesker i alle aldre. Lykke til med letingen, og fortsett med den fantastiske bloggingen!

Med vennlig hilsen Mari

Marianne sa...

Sønnen min er bare ett år, men jeg kjenner en åtteåring og han er hel-forelsket i Leseløve-bøkene om "Kasper" som spiller fotball.
Enkle å lese og spennende tekst for en guttepjokk.
Har også hørt mye bra om serien "Lillys øy" (første boka heter Den grønne baron) og "Reven som slukte bøker".
Skal passe fint å lese selv for en åtteåring.

Lykke til med jakta! Jeg får lese tilbake til denne posten om en syv års tid jeg da :)

Inger-Lise sa...

Hei og hopp.
Jeg har ikke lesedyktige gutter selv (de er 1 og 3..) men min nevø virkelig slukte alt av gutte-bøker i Leseløve serien til Cappelen. Det er lettleste bøker, med korte setninger og stor skrift. Vet at de feks har bøker om fotball, dinosaurer, skole, og noen om kampsport for å nevne noen "gutte-temaer". (Finnes utrolig mange titler i serien og det finnes flere vanskelighetsgrader.)
Lykke til i jakten på bøker. Så spennende å skulle lese sin første bok helt alene!! :)
Klem fra Inger-Lise

Mammadragen sa...

Æ har et tips - og det e å bruke det lokale bibliotekets sine bibliotekarar - de har etter mi erfaring god kunnskap om ka som kan passe for barn av ulike bøker for ulike alder og nivå. Da æ vaks opp var æ fast inventar på biblioteket og fikk god hjelp av daman i skranken til å plukke bøker :) Det trur æ gjorde te at æ fikk god leselyst og lesekompetanse :)

Pia sa...

Ser at Leseløvebøkene er nevnt - ta dere en tur på biblioteket og se på utvalget - det er ganske mange bøker å velge i.
Gutta mine har vært svake for bøker som Rampete Robin og Otto Monster når de har vært 7 -8 år.
Greie bøker man kan lese selv.
Akkurat nå leser jeg Du er en fæl mann, Herr Grim av Andy Stanton, og både 7-åringen, 9-åringen og jeg ler høyt:)

Ragnhild sa...

Hei
Har samme problemet - her er Gummi tarzan av Ole Lund Kirkegaard en favoritt!

En støvel og en sko sa...

Hei Linda!
Ungene mine elsker 'Horrid Henry' serien. De er tospråklige og leser disse bøkene på engelsk, men jeg vet at de er oversatt til norsk og tror de da heter 'Rampete Robin'. De er skrevet av Francesca Simon. Vet heller ikke hvor stor skrifttype den norske oversettelsen har, men verdt å sjekke, f.eks, på biblioteket. De ler så tårene triller når de leser alt det morsomme Henry finner på. Og så har han en bror som heter Perfect Peter, så da kan du tenke deg situasjonskomediemoment i fleng.
Lykke til med bokjakten!
Ha en fortsatt fin kveld.
Klem, Sølvi

Monica sa...

Hei :) Jeg har en nevø på 9 år som er hekta på Bjørn Sortlands bøker i serien om Kunstdetektivene; Bergen-mysteriet, Barcelona-mysteriet, London-mysteriet osv. Jeg vet ikke hvordan de er i forhold til bokstavstørrelse osv., men han har i alle fall lest de minst 1 år nå :) Han elsker å lese, og storkoser seg med de bøkene :)
Bøkene om den vesle vampyren er også populære (de pleier jeg å låne når jeg er på besøk hos dem i Bergen:))

Lykkelita sa...

-og til di mindre ungene anbefaler jeg Pulverheksa-bøkene (-du kjenner dem sikkert...), de har vi nettopp oppdaget og de gir mange fine lese-høyt-stunder for hele familien:)

Ellers likte min eldste gutt leseløvebøkerne, det er jo så mange forskjellige og så greit tilpasset alder/lesenivå.

Bøker er GØY!!!

Klem fra leseløva Elisabeth

AnnaJohanna sa...

Rampete robin har vært en slager her i huset :-)

Anonym sa...

Hei.

Jeg har selv en 8-åring som leser bøker på egenhånd, så jeg kan jo komme med noen boktips.

Favoritten nå om dagen er: Bjørn Ingvaldsen, han har skrevet noen bøker som heter Brødrene Bruns Beretninger:
1: Bestefars byrå.
2: Overraskelsen
3: Spøkelseshuset
4: Klassefesten
Bøkene handler om turbotvillingene som ordner alt.

Lykke til med bokjakten :-)

Charlotte.

Anonym sa...

Eg syns alle tipsa du har fått her er gode! Mine ungar er 10 og 13, men fortsatt har me høgtlesingstund i sofakroken om kvelden - mor les og far og to born høyrer på. Kjempekoseleg! Dersom nokon er på jakt etter gode bøker for denne aldersgruppa vil eg anbefale Skammarserien - fantastisk.

Ellers ser eg mange har nemnt Leseløve-bøkene til deg. Her kan du finne bøker på både bokmål og nynorsk, med store og små bokstavar, og i alle kategoriar. Kanskje kan Faktaløvene vere av interesse? Dotter mi slukte Faktaløvene om Thor Heyerdahl og Fridtjof Nansen i 9-årsalderen. Ellers så er neste bok i Kunstdetektivserien som er nevnt, frå Stavanger (Stavanger-mysteriet). Kjempespennande bøker!

Ellers så finst det utruleg mange nye flotte biletbøker på norsk, eks Arkimedes og brødskiva og Arkimedes og rulletrappa, triologien til Eva Jensen (?) om farger, bokstavar og tal og Jordet-bøkene. Det finnst ein utruleg skatt der ute og hugs at sjølv om vi er glade i mange av dei gode, gamle bøkene, kan det være godt for ungane å bli kjent med nyare bøker også. Bruk biblioteket!
Helsing frå Annette (ja, eg er lærar...)

re:signert sa...

God kveld i stuen! Herlig bilder. Det er innlevelse! For en herlig benevnelse: "DillDallNinaPuta mi" . Flott selvsagt, og gøy å lese om det hverdagslige også på leefronten. Ha en strålende uke! Hilsen Signe

Anonym sa...

Mysteriebøkene til Sortland er veldig pop hos min 8 åring (og de andre i klassen) -spesielt stas å besøke et av "mysteriestedene" i sommerferien;)
Kurtbøkene til Loe er også bra. I tillegg har mine gamle Bobseybarnabøker fått en ny vår.
God lesning!

Sidsel Veierland sa...

lite tips fra meg, er Svein og Rotta bøkene - min nå 11 årige sønn, digga dem fra han var 8 .... tror han har hele samlingen.

God kveld!

Hyttehuset sa...

Eg ser du har fått mange tips her, og vil derfor berre tipse deg om denne nettsida: http://www.barnebokkritikk.no/

Der finn du bokmeldingar og presentasjonar av nyare barnebøker. Eg har fått mange gode tips ved å lese den sida. Det går også an å abonnere på nyheiter derifrå, og det anbefalar eg. Mail rett i postkassa og du "heng med" på barnelitteratur. Høyrest ikkje det kjekt ut?

Ha ei fortsatt fin veke.

Karen sa...

Hei!

Min 10 åring har nettopp fått smaken på å lese bøker sjølv. Før var det eg som måtte lese til han, han var for opptatt/utolmodig til å sette seg ned og kose seg med ei bok aleine. Vi bur i utlandet så han les no bøker på engelsk, no sluker han bøkene om "the vimpy kid" - trur desse skal finnast på norsk også. Ellers vil eg anbefale Knut Nærum sine bøker som er veldig artige for både barn og voksne! Svein og rotta har og vore ein slager! Lykke til, ikkje noko betre enn å skape leseglede hos småtrolla!

Makeminemidcentury sa...

Oh, I love you photos and your beautiful cushions, and books, and your babies.

Synnøve sa...

Hei! Jeg ser at Leseløve-serien er nevnt, og det var akkurat den jeg tenkte å foreslå :) Min nevø på 8 har fått disse jevnlig siden han var 6 - de er så fine fordi de er tilpasset nøyaktig de ferdighetene barnet har :)

Unknown sa...

Hei. Koselig innlegg. Jeg har den siste tiden sett så mange fine barnebøker på loppis. Skulle ønske noen av de gamle fine barne tv programmene kom på tv også...Lekestue og Flode, det hadde vært noe det. Ha en fin blogguke. Wilhelmine

Nina sa...

Fin onsdag:-)

Ser du har fått mange gode tips allerede. Apropos bøker, det er barnebokskred på ... kan det være Norli? Den butikken som ligger rett nedenfor Ting i Stavanger? Jeg var der på mandag å kjøpte blant annet Pulverheksa på tilbud, så også at de hadde mange bøker i 6-10 års gruppen.

Ha en fortsatt fin uke:-)

Klemmer fra bloggløse Nina, Stv

Kali- sa...

Oi... Det er jo så mange bøker å velge mellom... Men de bøkene som umiddelbart dumper ned i hodet mitt er:
* Den vesle vampyren-bøkene
* Leseløve-bøkene
* En bok som heter Koseputa (handler om en mann som er avhengig av koseputa si, og så skal han i militæret, og i stedet for bomber og granater, har han altså koseputa med seg. Kjempemorsom!)
* Albert Åberg-bøkene

Ja, det var de jeg kom på først... Bøkene om hunden Tassen blir kanskje litt for barnslig?
Ellers er det grei tekstmengde i Disney-bokklubb-bøkene... Men jeg veit ikke om størrelsen kanskje kan bli litt liten...?

Nei, jeg også hiver meg på forslaget som flere har kommet med her, om å dra en tur på biblioteket og få noen anbefalinger og kikke på et enormt utvalg :)

Ja, forresten... Nei, hva var det jeg skulle skrive igjen...? Uhm... Jo! Bøkene om Felix (kosedyrkanin - også kjent fra barne-tv) som reiser rundt i forskjellige land er spennende!

Lykke til i jakta! :D Og selv takk for boktips :)

Ha en nydelig onsdag

thea.e sa...

Herlige farger i stuen din :)

Anonym sa...

Hei,
Jeg dukket over bloggen din da jeg begynte å søke litt i blogglandskapet, og jeg er blitt fast leser. Den er bare så god på alle måter :-) blir inspirert, glad og lyst til å teste nye ting, og ikke minst forsøke nye prosjekter. Takk. Populært for gutten på 9 i vårt hus er spesielt Svein og rotta, faktabøker/atlas, Erlend Loe sine bøker om truckfører Kurt, men ellers er rett og slett Donald en helt. Ellers er, som mange har nevnt, leseløvene kjekke og i ulike vanskegrader. Lykke til med lesingen og kos dere masse. Beste hilsen marit

TanteTe sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
g u r o sa...

Oioi, ser at du har fått mange tips allerede, men når det gjeld barnebøker, så greier eg berre ikkje å halde meg heilt stille.. Hihi..!

Bøker til størsteguten har eg ikkje heilt oversikten på, men vil seie at eg held meg nokonlunde oppdatert på nyare barnelitteratur for barn i barnehagealder og sånn... Vil verkeleg anbefale Blåmann Barnebokklubb, som kun har nynorskbøker, og som har sååå mykje bra! Veldig lurt å lese nynorsk frå ein er liten, når ein har bokmål som hovudmål..for det har han vel kanskje? Ja, og så er jo sjølvsagt nynorsk utruleg fint.. ;)

Ei lita liste over bøker som du absolutt bør sjekke ut:
-Bukkene Bruse på Badeland (fantastisk morsom "omskriving" av det tradisjonelle eventyret som ALLE barn har eit forhold til)
- Blodrik og blodfabrikken (herlege illustrasjonar!)
- Bæsj (av Stephanie Blake. Humor for dei minste...)
- Himmelspringaren (om det skjønne, modige lilla lammet)
- Ja, og så er eg også stor fan av litteratur frå då vi var små, som Janosch (Tigeren og Bjørnen), Ruffen, Lotta i Bråkmakergata, Mormor, Knerten...osv... Herleg!

Lukke til!
-og takk for stadige påfyll med inspirasjon, skjønne Linda!

Klem

Mette sa...

Utrolig smart med to-spraklige boker! Sonnen min var 16 mnd da vi flyttet til England og var allerede kjempeglad i a bli lest for. Vi var begge studenter og bestemte oss for ikke a ha tv til distraksjon sa det ble myyyyye lesing i heimen. For a hjelpe sonnen med sprakovergangen leste jeg alltid bokene hans forst pa norsk og oversatte sa til engelsk. Han elsket det! Jeg er overbevist om at det var en stor hjelp for ham og 14 ar etter er han fullstendig flytende i bade norsk og engelsk idag (pluss han laerer pa skolen fransk, spansk, litt persisk OG latin... ;-))

Heidi sa...

Jeg har ikke spesielle tips til 8. åringen, men jeg vil bare dele tankene mine om det der med gamle bøker vi husker fra vår barndom og nye bøker. Jeg kjøper selv mye bøker på loppis, og synes det er stas med dem jeg husker fra egen barndom, men jeg beit meg merke i hva en bibliotekar sa en gang: barn trenger å lese bøker fra sin egen tid også. Der kan de kjenne seg igjen. Det er nok et godt poeng! :-)

Bravo sa...

Enig med mange over her om leseløvebøker, gummitarzan osv, men det er jo alt nevnt.

Min snart-8-åring er veldig glad i å lese, og har hatt som favoritt "Mathilda" og "Heksene" av Roald Dahl. Nå har jeg en jente, men vil ikke si at de er spesielt jentete, disse bøkene
"Tatziki og muttern" fenger også, dog ikke i like stor grad som de over her..

Akkurat nå leser hun en jeg hadde da jeg var liten, "Titten, Bastian og Lotus Lampetjener", men den er hakket mer "barnslig" da. Og muligens ikke å få tak i lenger heller(?)

Bravo sa...

Tzatziki skal det stå over her, gikk litt fort i svingene :)

♥ Anja-Karin ♥ CleanCanvasStudio sa...

Den vesle vampyren er jo evigvarende éner i mitt hjerte ♥ Men det jo, som alle vet, ingen ny bok...

Mvh Anja

Merete sa...

Du må lese Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal skreven av Maria Parr, utrolig morsome og varme bøker!!

Ellers er Doktorproktor bøkene til Nesbø en stor hit og absolutt verdt å sjekke ut.

Merete

Floppetiflopp sa...

Slenger meg på Merete over her og anbefaler også bøkene til Maria Parr. 6-åringen min leser ikke selv enda, men flirer godt når vi leser disse sammen. Passe stor skriftstørrelse og korte avsnitt...og på nynorsk (men uten typisk vanskelige nynorskord)

Anonym sa...

Hei.
Mange gode tips her, men vil nevne en ny drageridder serie av Jo Salmson. Første bok heter Tiggergutten Tam. Det er om en gutt som kan snakke med drager. Min 9åring har slukt de to første bøkene, nye bøker ble lansert nå i begynnelsen av september.

Fra bokomslaget:
Tam er fattig og foreldreløs. Han drømmer om dragene som hver kveld flyr over der han bor. Dragene og drageridderne bor oppe ved kongens slott, innenfor den femte bymuren. Men Tam vil aldri bli sluppet inn der. Spennede og lettlest fantasyserie!

Lesehilsen fra Charlen :-)

Kali- sa...

Jeg kom (selvfølgelig) på flere bøker ;)
* Georgs magiske medisin (kjøp den gjerne på lydbok også, for den er hysterisk morsom med alle lydeffektene! Også er det herlig med lydbøker på lange kjøreturer!)
* Rampete Robin
* Når 2... (bok om ei jente og hennes bestemor. Korte, velillustrerte historier om når de blir sinte på hverandre, lager mat, går på besøk, etc) med tekst som er lett å lese selv
* 5 Minutters Historier (en bokserie med flere historier i hver bok - inndelt i forskjellige temaer; Monstre, valper, osv) som tar ca 5 minutter å lese for en voksen :)

Nå er dette bøker som 6-åringen min er opptatt av, da. Ja, også leksikon om dyr, dinosaurer (2 av 3 bøker lånt på skolebiblioteket hittil har vært dinosaurbøker ;)), eventyratlas, osv. Faglitteratur er visst stas - særlig når det er om dyr.
Jeg tenker at det neste vi skal utforske sammen er verdensrommet :D

Karen sa...

Hei - eg anbefalar også blåmann bokklubb, og nettstaden http://www.nynorskbok.no/ som oppdaterer deg på dei nyaste barnebøkene på nynorsk, mange prislønte barnebøker!

marie sa...

Har ingen nevnt mysteriebøkene til Martin Willmnark? De er jo kjempefine.

Marit sa...

Ser du har fått mange boktips. Må som fleire andre berre få anbefala Blåmann bokklubben.Der er det utruleg mange flotte bøker.Nynorsken er sjølvsagt eit pluss men uansett er det mnge gode bøker.

Anonym sa...

Hei! mange gode tips her. Sjølv tilrår eg gjerne FK Knoterud-bøkene. I alle høve er min viltre niråing oppteken av dei. Morosame og fartsfylte bøker om eit fotballag med plass for alle:-) Du finn dei her;http://www.blamannbok.no/

Related Posts with Thumbnails