mandag, september 20, 2010

Steikte grønne tomater eller ...?


På forsommaren fekk eg mange skjønne små tomatplanter av tanta mi. Tomatplantene vart plassert i og rundt plantekassane i bakhagen og der vaks dei seg store og frodige. Etter kort tid kom det mengdevis med små tomater på plantene, men berre få rakk bli modne før sommaren var over.Nå har me hausta inn tomatavlingen vår, og nå er spørsmålet "kva i all verda gjer me med dei?". Ein på jobben tipsa om chutney, men kva et ein egentleg chutney attåt? Nokon som har forsøkt seg på chutney?

Å sette poteter har blitt ein årviss tradisjon i hagen. Ungane elskar å vere med å grave fram poteter som har vakse seg store og rosa, og ein herleg bieffekt er at dei heimedyrka potetene går ned på høgkant til middags.

Med dagens innhausting er sommarsesongen definitivt over i kjøkkenhagen. Litt trist i grunn, men her gjeld det å sjå framover. Så nå gledar eg meg til ein herleg haust og mange, lange kveldar innandørs med kakao i koppen :)

Ha ein super mandagskveld!

20 kommentarer:

Shy sa...

Huff ja! Kva gjer ein med sånne tomater? Eg fleire grønne som enno står ute.....

Strikkelise sa...

Chutney anbefales virkelig! Jeg har laget plommechutney flere ganger, det er omtrent plommesyltetøy med løk, hvitløk, korianderfrø, sennepsfrø og vineddik. Kjempegodt til det meste av kjøtt og pølser. Passer også godt til enkelte oster, som chevre.
Det blir som en mellomting mellom ketchup, marmelade og tyttebærsyltetøy i bruksområde, hvis du skjønner :)
Har ikke prøvd meg på tomatchutney, men det fins haugevis av chutneyoppskrifter. Prøv!

Anonym sa...

Det er nettopp det som gjelder i Norge: verdsette at vi faktisk har fire herlige årstider med hver sin sjarm :-)

Høsten er fantastisk, med frisk luft, flotte farger i marka - og kosekvelder inne med håndarbeid og levende lys.

Kos deg!

Pust inn-pust ut. sa...

Du kan jo lage masse spagettisaus og deretter fryse det i passelige porsjoner :-)

Heidi sa...

Har hørt at å legge epler sammen med tomater får fortgng i modningprosessen... men har ikke testet det ;-)

Emmas utsikt sa...

Neste gang kan du klippe grenene på tomatplanden isteden for å ta av tomatene. Så får de henge i solen og modne. :)

Linda sa...

Chutney er å anbefale! Var i Sør Afrika og da brukte de chutney som vi bruker tyttebærsyltetøy!

Krabbelure sa...

Jeg har også fått chutney til ulike kjøtt-retter, og det smaker utrolig godt! Har tenkt jeg skal eksperimentere litt med det sjøl, men har aldri kommet så langt...Men det anbefales på det varmeste. Finn en oppskrift, og kjør på!

Vi har plukket nyper og slåpebær i helga, - så jeg driver og ser om jeg kan finne noe fornuftig å bruke dem til...

Ha en god natt!
Klem fra Krabbelure.

TESSAS MAT sa...

Jeg har laget chutney av grønne tomater. Det er en eksotisk liten klatt som passer fint til svinekjøtt, kyllinfileter, grillmat og annet rent kjøtt..sammen med ris eller pasta for eksempel. Kan anbefales!

Prøv en av disse:
http://lekkermunn.com/2010/08/10/chutney-med-gr%C3%B8nne-tomater/

http://www.desi.no/mat_oppskrift.asp?item=4&catid=9&catname=%20Tilbeh%C3%83%C2%B8r&foodid=50

Lykke til!

Fru Usken sa...

hehe, dagens innlegg ifra meg inneholde faktisk någe du kan jør m tomatene dine - velkommen inn å les!:)
klem June:)

Martes atelie` sa...

Du har kanskje sett filmen..."stekte, grønne tomater"?
Jeg har også mange som er grønne, tenkte derfor å steke noen av dem sammen med andre ting i ovnen.

Unknown sa...

Hei på deg Feen!
Mange grønne tomater her og! eg har sylta dei, kjempegode til kjøttrettar med brun saus. Her er oppskrifta: http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift9461.asp

Tanto med tomatene.. :-)

Kristin sa...

De grønne tomatene blir røde etter hvert om du bare lar dem ligge :-)

Alt godt sa...

Her er mi oppskrift på ein deilig tomatmarmelade: http://altgodt.wordpress.com/2009/09/01/haustetid-f%c3%b8r-hufsa-kjem/

Anonym sa...

Legg tomatene i vinduskarmen i en plastpose sammen med et eple. Knytt igjen posen. Eplet avgir ett eller annet stoff som modner tomatene og gjør dem røde. Jeg har prøvd. Det virker :)

giraffmamma sa...

Du kan sylte de og ha på glass, blir nam nam. Med kanel i. Husker ikke oppskriften, fant den i økonomisk kokebok. Den finner du vel på fretex el loppis. Kan rote fram oppskriften hvis du er interessert?

GirlofNorway sa...

Jeg vill laget tomatsaus, som du kan bruke til pasta, lasagne og på pizza. Det gjorde Kokken og vi koser oss med hjemmelaget tomatsaus :)

Ha olivenolje i langpannen, del tomatene i grove biter, en hel spiss paprika, hvitløk, sjalottløk, urter og andre ting du synes er deilig. I stekeovnen et par timer, dra skinnet av paprikaen, kjør alt i stavmikseren el. Frys i gamle syltetøyglass el. Bare husk å ikke fyll de helt, da sprekker glasset.

Anonym sa...

Mangochutney er jo godt til indisk mat, så kanskje tomatchutney er det også! Takk for en koselig, inspirerende blogg fra ei borti gata, som ikke kan helt med dette å legge igjen kommentar ennå.....

Miranne sa...

Hei, naboen i barndomsheimen hadde stort drivhus, og solgte tomater om sommaren. På hausten fekk me grøne tomater nesten gratis, og mamma laga chutney. Godt alternativ til tyttebærsyltetøy. Med litt skarpare krydra smak, så må det jo bli godt til karrirettar og slikt, istadenfor mangochutney.
Mormor lagde verdens beste sylta gresskar, også chutneyaktig, som var fantastisk i fiskesuppe. Me finn ikkje igjen oppskrifta hennar :o(

Ida Victoria sa...

Tomatene modnes jo når de ligger inne på kjøkkenbenken. - Så bare vent litt, og bruk dem på vanlig måte når de har modnet :)

Related Posts with Thumbnails